Tinc gairebé 62 anys. Quan era jove, ja era feminista. No suportava la manca d’igualtat entre homes i dones. I això que no vaig néixer en un país on es practica l’ablació del clítoris o on hi ha matrimonis forçats o on les dones estan obligades a portar burca o en un país de cultura masclista… Vaig néixer a Holanda.

El que em sorprèn és que en molts ambients no està ben vist declarar-se feminista. La Real Acadèmia Espanyola[1] defineix el feminisme com “el principi d’igualtat de drets de la dona i l’home”. Em sembla que, almenys a occident, a aquest principi ens hi hauríem de poder adherir tots… És una pena que la paraula ‘feminisme’ tingui connotacions negatives, cosa que fa que ens costi utilitzar-la.

Gemma Cernuda-Canelles, en el seu llibre Atrapados en el feminismo[2], que val la pena llegir, ressalta que el feminisme no és un concepte que s’oposi a cap altre, ni que sigui només una qüestió de dones, sinó que és un terme inclusiu que l’únic que busca és una societat millor on homes i dones tinguin igualtat d’oportunitats i convisquin harmònicament. Defensa que el feminisme és un estil de vida, és un acte de democràcia. Hauria de ser una assignatura en l’educació primària.

El 2014 les Nacions Unides van començar una campanya solidària anomenada HeForShe[3] (#He4She). Convida homes i persones de tot gènere a demostrar la seva solidaritat amb les dones per crear un moviment valent, visible i unit en la defensa de la igualtat de gènere. I, és clar, a comprometre’s a actuar contra la desigualtat: a iniciar bones pràctiques.

Avui milito en aquest feminisme, no només de dones: un feminisme inclusiu, de tots. Que homes i dones reconeguem junts les injustícies del patriarcat i del masclisme. admette junts que falta moltíssim per acabar amb tot això. Que treballem junts per un món més equitatiu. Per això cal que hi hagi homes disposats a renunciar als seus privilegis i que no tinguin por de “sortir de l’armari” i declarar: soc feminista!

Pauline Lodder

[1] www.rae.es

[2] CERNUDA-CANELLES, Gemma, Atrapados en el feminismo. Repensar el feminismo para una sociedad mejor. Urano. ISBN: 978-84-17545-96-3

[3] www.heforshe.org