L’empresa que volem

Les formes d’organització dels equips de treball han anat canviant amb els moments històrics, això és molt evident, per exemple, pel que fa al que passa avui en comunicació i en mobilitat. Tots sabem que fa cinquanta anys, fins i tot vint, era impensable caminar amb un dispositiu a la butxaca que ens connectés literalment amb tot el planeta; així com era impensable l’intercanvi migratori i cultural que la humanitat viu ara.

Actualment, és un fet que, per a una gran part de la humanitat, oblidar, perdre el telèfon mòbil o que s’espatlli és un desastre. Vivim —estem vivint en el present— un altre actiu cataclisme comunicacional que permet interactuar amb una gran simultaneïtat i a l’instant amb moltes persones. Els nostres aparells mòbils ens proveeixen de tota mena d’informació com: si plourà, a quina distància som del punt on anem i com arribar-hi, notícies a la carta, missatgeria… Tot això fa també més evident que mai que som dependents els uns dels altres.

D’altra banda, fins i tot gràcies a tot això, molts treballs cada vegada més poden ser fets en gairebé qualsevol lloc i hora, i per això mateix, cada persona és responsable d’organitzar el seu temps i de demanar les ajudes pertinents per a fer-los. El concepte de «cap» d’abans, responsable del control i supervisor de tot, no té tant de sentit quan hi ha claredat en la descripció i distribució de les tasques en l’equip. Això és fascinant i  és un gran desafiament, perquè entren en joc molts elements que apunten al creixement personal en el treball.

Es considera positivament el desplegament d’habilitats, la disposició a aprendre, adaptar-se i saber demanar. L’empresa d’avui és més col·legial. L’autoritat s’acosta més a un líder que està al servei de facilitar el rendiment del seu equip i d’assegurar que el que es faci sigui coherent amb l’empresa.

Rafael Echeverría, creador de l’«ontologia del llenguatge», en el text escrit l’any 2000, disponible a internet «La empresa emergente», parla de: «una forma nova i més poderosa de fer empresa, basada en el paper que exerceixen les converses en l’àmbit de l’organització». Aquest concepte d’empresa, encara nou, es vincula a la capacitat de cada un de transformar-se i transformar el món en què vivim segons el que interpretem, d’aquí les converses.

A la Universitas Albertiana proposem la pràctica de tenir llargs espais personals en soledat i silenci, i la importància d’aprofundir en el realisme existencial com a descobriment del valor únic de l’existència. Són dues coses diferents, però ben relacionades entre elles i compatibles, per cert, amb els beneficis de les noves tecnologies i la possibilitat de tenir converses transformadores amb els altres. La persona que normalment dedica estones a la contemplació, aconsegueix també acostar-se al substancial i relacionar-se amb els altres des del tronc de l’ésser. El silenci està en l’origen de tot, tot comença amb un silenci. L’existència concreta de cada un i la novetat que conté és un descobriment revelador que ens pot ajudar a transformar-nos i a emprendre grans empreses transformadores.

Elisabet Juanola Soria